martes, 12 de julio de 2011

PROBLEMES i SOLUCIÓNS A LES WIKIS

LARA, S. (2010), Potencial de los medios sociales para fomentar la comunicación y la
cooperación: Blogs y Wikis. En C. Naval et al., Educar para la comunicación y la cooperación social, Pamplona, CoAN, p. 182.

PROBLEMES i SOLUCIONS A LES WIKIS

Les Wikis són pagines editables per qualsevol alumna/e, açò suposa uns problemes evidents referits al control del professorat. Les/els docents han de canviar de mentalitat, i ser conscients de les noves eines de comunicació. A les Wikis la/el professora pot també gestionar i controlar les pagines que van creant.se, però com em comentat anteriorment el potencial de la Wiki és deixar la llibertat de creació de pagines al alumnat. Les limitacions i el control "tradicional" del continguts seria el element de des-motivació, aleshores de que el alumnat decidisca col·laborar a la Wiki.

El principal problema que pot tenir la Wiki és que qualsevol persona pot editar la pagina, canviar el contingut o simplement esborrar-lo. A més de no saber el rigor científic de l´informació que és publicada, es pot no referenciar la font original d´informació amb el que això suposa amb els drets de les autores/s.

Algunes solucions que dona la Wiki és que el administrador pot vorer qui ha fet qualsevol cosa a la pagina, ja que per a fer.ho és necessari tenir un comte o ser usuària/i. També el administrador, en aquest cas la professora/r pot bloquejar alguna informació on no és pot editar, soles llegir. Es pot fer copies de seguretat del contingut de la Wiki per evitar problemes inesperats, que són fàcils que passen.

Cal deixar clar a l´alumnat l´objectiu clar de la Wiki, ja que amb la facilitat de edició d´aquestes pagines l´objectiu podria dissipar.se entre altres informacions afegides per el alumnat. El millor és conscienciar a l´alumnat del que suposa un treball en grup, amb el respecte i l´intercanvi que això suposa, a més cal guiar-les/os en l´utilització correcta de la Wiki. Cal que referencien perfectament l´origen de l´informació, que contrasten les fonts... fomentant a l´alumnat el sentit critic i selectiu essencial per desenvolupar qualsevol treball, i més en un treball en col·laboració com és una Wiki.

No hay comentarios:

Publicar un comentario