lunes, 11 de julio de 2011

Usos i activitats amb les wikis

LARA, S. (2010), Potencial de los medios sociales para fomentar la comunicación y la
cooperación: Blogs y Wikis. En C. Naval et al., Educar para la comunicación y la cooperación social, Pamplona, CoAN, p. 180-181.

Usos i activitats amb les wikis

Per a que una Wiki educativa funcione perfectament el professorat a de canviar les normes, definir-les en relació a la Wiki. Les/els alumnes han de respectar aquestes normes i el professorat a de motivar i plantejar activitats atractives per a que les/els alumnes participen i col·laboren en la Wiki que hem creat. A més del potencial i senzillesa de les Wikis, varies/s usuàries/s poden cooperar i treballar en el mateix moment. Per aquest motiu principalment cal tenir normes de treball de grup i de respecte a les aportacions de les/els demés.

Activitats importants que podrien desenvolupar l´alumnat individualment o compartit:

"– Diari personal. L'alumne recull els seus propis pensaments i reflexions durant l'aprenentatge. La wiki es converteix en una útil eina a través de la qual revisa i actualitza la seva comprensió al llarg del temps.

– Llibre d'anotacions.
L'alumne inclou de forma online les seves anotacions, comentaris de lectures i seminaris realitzats al llarg d'un curs.

– Escriptura col·laborativa. Els alumnes usen la wiki per treballar junts en una investigació, com pot ser l'elaboració d'un projecte en grup, un assaig o una presentació.

– Creació d'una base de dades sobre continguts d'un tema. Els alumnes de forma col·laborativa inclouen en una wiki diversos materials que amplien o complementen un tema del curs."

Si l´alumna/e utilitza la Wiki a mode personal com un portafolis on el contingut serà responsabilitat únicament d´ella/ell. Podrà posar el seus treballs de classe, apunts, comentaris, vídeos, fotografies... sense cap dificultat, ja que les Wikis són molt senzilles d´utilitzar. Aquest Wiki personal de la alumna/e podrà modificar.lo en relació a la supervisió del professor i també dels comentaris de la resta de l´alumnat. Aquesta eina a mode de portafolis pot anar molt be per organitzar, publicar i comunicar l´informació, "Aquest ús pot tenir el seu interès didàctic però no aprofita la potencialitat educativa per al treball cooperatiu" que ens brinda les Wikis.

Per el contrarií si s´utilitza la potencialitat de les Wikis i l´alumnat treballa en col·laboració, és quan veiem l´ús i la participació que ens dona aquesta plataforma. Els alumnes, per exemple per grups, desenvolupen l´edició de la Wiki a varis nivells com text, vídeo, imatge, so... i després podem relacionar cada Wiki (de cada grup) per hipertext que podran aprofundir i relacionar conceptes del tema o temes suggerits prèviament per el professor.

"– Facilitat i senzillesa en l'edició. No són necessaris coneixements tècnics, la qual cosa permet centrar-se en l'elaboració i edició del contingut, evitant les pèrdues de temps en qüestions informàtiques.

– Qualsevol contribució pot ser revisada i les contribucions queden visibles en l'historial. Es pot visualitzar l'evolució històrica del desenvolupament de les pàgines web, què s'ha fet i qui ho ha fet.

– L'autoria és compartida pel grup. Les persones que han contribuït a construir aquestes pàgines web han hagut de posar en comú els seus punts de vista, col·laborant i elaborant una versió única. L'elaboració d'una wiki fomenta un veritable treball en equip que fomenta el sentit de pertinença a un grup."

No hay comentarios:

Publicar un comentario