viernes, 8 de julio de 2011

CARACTERÍSTIQUES A LA WEB 2.0. ELS SET PRINCIPIS CONSTITUTIUS DE LES APLICACIONS WEB 2.0 SEGONS O´REILLY

ESMERALDA, R.; LARA, S.; NAVAL, C. (2010), Conceptos y Aplicaciones de la Web 2.0. En C. Naval et al., Educar para la comunicación y la cooperación social, Pamplona, CoAN, p. 151-169.

CARACTERÍSTIQUES A LA WEB 2.0. ELS SET PRINCIPIS CONSTITUTIUS DE LES APLICACIONS WEB 2.0 SEGONS O´REILLY

Aquestos set principis constituents per a les aplicacions Web 2.0 són de gran importància per entendre no soles la xarxa que utilitzem, si no també la xarxa que vindrà.

1-. La Web com a plataforma.

El concepte és que les eines que necessitem estan en la Web 2.0, així no cal tenir el programes instal·lats a l´ordinador. Açò és un avanç en quant a compatibilitats i sobretot la seguretat del que suposa tenir les nostres dades o documents en qualsevol lloc.

2-. Aprofitar l´intel·ligència col·lectiva.
L´èxit de la Web 2.0 esta referida sobretot a este punt d´aprofitar les aportacions de les usuàries/s per configurar l´inteli.ligència col.lectiva. "És a dir, les “sinapsis” entre usuaris i continguts, tècnicament cridades hipervincles, són el fonament de la web."(1) També aquestos hipervicles faciliten la recerca de l´informació, realitzant relacions rapides d´informació que ens es presentada de mena automàtica.

3-. Les dades són el següent "intel inside".
Tota l´informació, dades... tenen propietari a la xarxa tant de les usuàries/is com d´empreses. Per exemple, si tenim un conter en Google documents, hi han una serie de drets que formen a passar en mans d´aquesta poderosa empresa. També creen uns perfils de usuàries/is que signifiquen monopolis de dades per a ser utilitzades. O´Reilly proposa que a la Web 2.0 és centre per agafar i controlar certs dades de les usuàries/is, per a competir amb els monopolis de les grans empreses d´utilització de dades.

4-. La fi del cicle de les actualitzacions de versió del programari.
Els programes que cada cop van deixant d´estar instal.lats al nostre ordinador, no necessiten actualitzacions com abans, si no què ara les actualitzacions són automàtiques el que s´anomena: beta continu. Aquestes actualitzacions es fan gracies al´estudi que les empresses fan de les usuàries, observen l´utilització de les noves eines, el seu ús... i decideixen l´opció en relació a les usuàries/is.

5-. Models de programació lleugers.
Els programes utilitzats són "oberts", és a dir, que poden ser manipulats i barrejats per millorar.lo o aprofitar.lo per altres fins. Açò enriquix l´actualització i millora constant del programa.

6-. El sofware no es limita a un sol dispositiu.

Els programes de la Web 2.0 no esta lligada a cap plataforma com PC, Mac, Linux... ja que estan a la xarxa. Açò significa que per utilitzar la Web 2.0 no cal tenir un ordinador únicament, si no podem tenir qualsevol dispositiu de telefonia mòbil, GPS, PDA... qualsevol cosa que és connecte a Internet.

7-. Experiència enriquidora de l'usuari.

"Els usuaris poden ser “coarquitectes” dels continguts de la web"(2). Aquestes aplicacions de la Web 2.0 tenen la avantatge de la participació activa de les usuàries/is. Aquesta és la base de l´usuària/i Web 2.0: generar, modificar i intercanviar dades.


(1) Pàg, 154.
(2) Pàg, 156.

No hay comentarios:

Publicar un comentario