viernes, 14 de enero de 2011

La lengua de las mariposas (1999)


José Luis Cuerda ens presenta aquest film on narra la vida d´una petita escola en un petit poble de la Galícia de 1936, als inicis de la sublevació feixista que desembocara amb la nostra fatídica guerra civil espanyola. La historia transcorre a l´inici d´aquesta guerra civil, on un petit infant anomenat Moncho comença l´escola que te preconcebudes tòpics com que els professors maltracten al alumnat i coses semblants que fan que Moncho vaja amb molta por a l´escola. Allí, a l´escola es trobara un professor -Fernando Fernán Gómez- que de cap mena s´apropara aquest perfil que Moncho te preconcebut sobre els professors. Don Gregorio serà el professor que amb idees republicanes i anarquistes mantindrà una relació especial amb els alumnes i especialment amb Moncho. Una comunicació de professor cap a l´alumnat que serà esencial per entendre tots el valors i ensenyances que es barallen en aquesta peli.cula. Finalitza amb la cara de fustracció del mestre que veu com en l´escena final, el seu alumne (Moncho) i de mes alumnes llancen pedres al camió on es troben els pròxims condemnats a afusellament, entre ells el mestre Don Gregorio.

Principis dels anys trenta el sistema educatiu espanyol era summament precari, a mes d´estar subordinat al poder de l´església. Açò va crear una discriminació obvia de qui podia estudiar i qui no ja que l´estat no tenia cap tipus de poder en l´educació.
La Segona República va nàixer amb un programa de reforma global del sistema educatiu, on varen construir urgentment més escoles per tot el país, es va dignificar la figura del mestre amb millor retribucions, es va establir un sistema unitari de tres cicles, el foment d´una pedagogia activa i participativa, una concepció laica de l´ensenyança.
Per exemple en els quatre anys entre 1931 i 1935 el número de mestres nacionals varen passar de 37.000 a 50.500. La Segona República va tindre present l´educació com a escut i defensa. Açò va ser destruït una vegada els franquistes prengueren el poder, tornant de nou a una ensenyança caracteritzada per la selecció dels qui podien estudiar i per una serie de pors i obscuritats típics de l´església catòlica.

Més info:

www.uhu.es/cine.educacion/cineyeducacion/temasmariposas.htm (molt interessant)


Fitxa Tècnica:

Fragment del film:



Director: José Luis Cuerda.
Producción: Las Producciones del Escorpión (Madrid), SOGETEL, Grupo Voz, Canal Plus, TVG, Televisión Española.
Productores ejecutivos: Fernando Bovaira, José Luis Cuerda.
Productor asociado: José María Besteiro.
Guión: Rafael Azcona. Basado en los relatos La lengua de las mariposas, Carmiña y Un saxo en la niebla, del libro ¿Qué me quieres, amor? de Manuel Rivas.
Director de Fotografía: Javier Salmones.
Director de Producción: Emiliano Otegui.
Productor Asociado: José María Besteiro.
Director de Arte: Josep Rosell.
Música: Alejandro Amenábar.
Diseño de Sonido: Goldstein & Steinberg.
Montaje: Nacho Ruiz Capillas.
Vestuario: Sonia Grande.
Intérpretes: Fernando Fernán-Gómez (don Gregorio), Manuel Lozano (Moncho), Uxía Blanco (Rosa), Gonzalo Uriarte (Ramón), Alexis de los Santos (Andrés), Tamar Novas (Roque), Guillermo Toledo (O'Lis), Elena Fernández (Carmiña), Jesús Castejón (don Avelino), Tatán (Roque padre).
Duración: 95 minutos.
Estreno: Madrid, 24 de septiembre de 1999, en Palacio de la Música, Tívoli, Acteón, Morasol, Cartago...
Premios: Goya 1999: Mejor guión adaptado.
Propiedad: Las producciones del Escorpión S.L. / SOGECINE S.A.

No hay comentarios:

Publicar un comentario