lunes, 25 de julio de 2011

l´inspiració

RICARTE,José M. (1999), Creatividad y comunicación persuasiva. Universitat de València. Pàg. 157.

Complexe tema seria entrar amb el tema i l´origen de l´inspiració artística, cosa momentània com un llamp o per el contrarií un proces constant de preparació i de coneixement que canalitza eixa gana d´expressió sensitiva i artística.

"El camí més segur cap a la inspiració és la preparació"
Lloyd George.

Funcions que realitza l´art

EISNER, Elliot W. (2009), Educar la visión artística. Barcelona: Ediciones Paidós Ibérica. Pàg 10.

L´obra d´art aprofita per a varies coses essencials per el ésser humà, és molt important que la seva crítica o denuncia social ens aporte nous valors per a la vida. L´art és visionari, ens fa que "(…) aprenga'm a veure el que estava ocult; havent-hi vist l´ocult per mig de l´art, aconseguim fer.nos millors". La creació d´altres mons fantàstics i onírics en l´art, ens aporta la màgia del viatge a dintre i fora de nosaltres, valorant altres espais-temporals i exercitant l´expansió del jo mateix. En resum, l´art està en lluita perpetua amb el conformisme, lo mundà i el mediocris-me de la realitat. El problema què representa que l´art servisca per altres fins no originaris, posa en perill la banalització d´ell mateix.

Coneixement discursiu - no discursiu

EISNER, Elliot W. (2009), Educar la visión artística. Barcelona: Ediciones Paidós Ibérica. Pàg 7.

El mode de coneixement discursiu és el mode emprat habitualment a les aules, ja que és mètode científic, lògic, sistemàtic, racional i esta desenvolupat per mig de llenguatge verbal i escrit. El coneixement discursiu ajuda a entendre el nostre entorn, però no és l´únic. El mode de coneixement no discursiu té que veure més amb l´experiència artística, incidint en la sensibilitat de l´alumne. Aquesta sensibilitat és elemental per tenir desperts tots els sentits que de vegades oblidem, emprant tant sols el mode discursiu i lògic. També l´art en educació s´ha diluït en altres objectius més pràctics, com el gràfic, publicitat... desvinculant realment el sentit de l´experiència sensible de l´art. Així pues "(…) tot programa educatiu d´art que utilitze com a eina per aconseguir altres fins en primer lloc, està adulterant l´experiència artística i, d´alguna mena, robant al nen el que l´art pot oferir.li"

Visió de l´Art a l´Aula

EISNER, Elliot W. (2009), Educar la visión artística. Barcelona: Ediciones Paidós Ibérica. Pàg XV,XVI.

Educar la visió artística és la nostra responsabilitat com educadors, ja no es tracta de desenvolupar la creativitat en l´alumnat, si no més be que l´alumnat desenvolupe unes aptituds de sensibilitat i de coneixement sobre l´art que farà introduir-lo en l´experiència artística. L´experiència estètica a de tenir potencialitat per aportar exemples actuals, tant de l´historia de l´art com de les noves tecnologies. Quasi la majoria de les classes d´Educació Plàstica estan més vinculades a la pràctica què al previ estudi i relació de l´art a la nostra realitat, aquesta visió "artesanal" de l´art desvincula dramàticament l´interes de l´alumnat cap a l´art. És a dir, l´alumnat no te una formació intel·lectual sobre l´art o l´estètica, no te una opinió crítica sobre el que veu i no és replanteja l´estètica ni entendrà les noves manifestacions artístiques, que poc tenen que vorer amb la creació d´una obra física.

"Veure, a diferència de mirar, és un assoliment, i no simplement un deure"

Cal relacionar les obres artístiques amb el seu context cultural, així com la seva rellevància social. Afegir aquestes qüestions, al nostre entendre, a l´aula, facilitara una base curricular més rica i elàstica. Formant a persones que tindran conceptes estètics, que valoraran les manifestacions artístiques sense quedar-se tant sols amb la praxis d´una lamina o un dibuix al natural.

martes, 12 de julio de 2011

PROBLEMES i SOLUCIÓNS A LES WIKIS

LARA, S. (2010), Potencial de los medios sociales para fomentar la comunicación y la
cooperación: Blogs y Wikis. En C. Naval et al., Educar para la comunicación y la cooperación social, Pamplona, CoAN, p. 182.

PROBLEMES i SOLUCIONS A LES WIKIS

Les Wikis són pagines editables per qualsevol alumna/e, açò suposa uns problemes evidents referits al control del professorat. Les/els docents han de canviar de mentalitat, i ser conscients de les noves eines de comunicació. A les Wikis la/el professora pot també gestionar i controlar les pagines que van creant.se, però com em comentat anteriorment el potencial de la Wiki és deixar la llibertat de creació de pagines al alumnat. Les limitacions i el control "tradicional" del continguts seria el element de des-motivació, aleshores de que el alumnat decidisca col·laborar a la Wiki.

El principal problema que pot tenir la Wiki és que qualsevol persona pot editar la pagina, canviar el contingut o simplement esborrar-lo. A més de no saber el rigor científic de l´informació que és publicada, es pot no referenciar la font original d´informació amb el que això suposa amb els drets de les autores/s.

Algunes solucions que dona la Wiki és que el administrador pot vorer qui ha fet qualsevol cosa a la pagina, ja que per a fer.ho és necessari tenir un comte o ser usuària/i. També el administrador, en aquest cas la professora/r pot bloquejar alguna informació on no és pot editar, soles llegir. Es pot fer copies de seguretat del contingut de la Wiki per evitar problemes inesperats, que són fàcils que passen.

Cal deixar clar a l´alumnat l´objectiu clar de la Wiki, ja que amb la facilitat de edició d´aquestes pagines l´objectiu podria dissipar.se entre altres informacions afegides per el alumnat. El millor és conscienciar a l´alumnat del que suposa un treball en grup, amb el respecte i l´intercanvi que això suposa, a més cal guiar-les/os en l´utilització correcta de la Wiki. Cal que referencien perfectament l´origen de l´informació, que contrasten les fonts... fomentant a l´alumnat el sentit critic i selectiu essencial per desenvolupar qualsevol treball, i més en un treball en col·laboració com és una Wiki.

lunes, 11 de julio de 2011

Usos i activitats amb les wikis

LARA, S. (2010), Potencial de los medios sociales para fomentar la comunicación y la
cooperación: Blogs y Wikis. En C. Naval et al., Educar para la comunicación y la cooperación social, Pamplona, CoAN, p. 180-181.

Usos i activitats amb les wikis

Per a que una Wiki educativa funcione perfectament el professorat a de canviar les normes, definir-les en relació a la Wiki. Les/els alumnes han de respectar aquestes normes i el professorat a de motivar i plantejar activitats atractives per a que les/els alumnes participen i col·laboren en la Wiki que hem creat. A més del potencial i senzillesa de les Wikis, varies/s usuàries/s poden cooperar i treballar en el mateix moment. Per aquest motiu principalment cal tenir normes de treball de grup i de respecte a les aportacions de les/els demés.

Activitats importants que podrien desenvolupar l´alumnat individualment o compartit:

"– Diari personal. L'alumne recull els seus propis pensaments i reflexions durant l'aprenentatge. La wiki es converteix en una útil eina a través de la qual revisa i actualitza la seva comprensió al llarg del temps.

– Llibre d'anotacions.
L'alumne inclou de forma online les seves anotacions, comentaris de lectures i seminaris realitzats al llarg d'un curs.

– Escriptura col·laborativa. Els alumnes usen la wiki per treballar junts en una investigació, com pot ser l'elaboració d'un projecte en grup, un assaig o una presentació.

– Creació d'una base de dades sobre continguts d'un tema. Els alumnes de forma col·laborativa inclouen en una wiki diversos materials que amplien o complementen un tema del curs."

Si l´alumna/e utilitza la Wiki a mode personal com un portafolis on el contingut serà responsabilitat únicament d´ella/ell. Podrà posar el seus treballs de classe, apunts, comentaris, vídeos, fotografies... sense cap dificultat, ja que les Wikis són molt senzilles d´utilitzar. Aquest Wiki personal de la alumna/e podrà modificar.lo en relació a la supervisió del professor i també dels comentaris de la resta de l´alumnat. Aquesta eina a mode de portafolis pot anar molt be per organitzar, publicar i comunicar l´informació, "Aquest ús pot tenir el seu interès didàctic però no aprofita la potencialitat educativa per al treball cooperatiu" que ens brinda les Wikis.

Per el contrarií si s´utilitza la potencialitat de les Wikis i l´alumnat treballa en col·laboració, és quan veiem l´ús i la participació que ens dona aquesta plataforma. Els alumnes, per exemple per grups, desenvolupen l´edició de la Wiki a varis nivells com text, vídeo, imatge, so... i després podem relacionar cada Wiki (de cada grup) per hipertext que podran aprofundir i relacionar conceptes del tema o temes suggerits prèviament per el professor.

"– Facilitat i senzillesa en l'edició. No són necessaris coneixements tècnics, la qual cosa permet centrar-se en l'elaboració i edició del contingut, evitant les pèrdues de temps en qüestions informàtiques.

– Qualsevol contribució pot ser revisada i les contribucions queden visibles en l'historial. Es pot visualitzar l'evolució històrica del desenvolupament de les pàgines web, què s'ha fet i qui ho ha fet.

– L'autoria és compartida pel grup. Les persones que han contribuït a construir aquestes pàgines web han hagut de posar en comú els seus punts de vista, col·laborant i elaborant una versió única. L'elaboració d'una wiki fomenta un veritable treball en equip que fomenta el sentit de pertinença a un grup."

ART

JODOROWSKY, Alejandro. La danza de la realidad (Psicomagia y psicochamanismo), Madrid: El ojo del tiempo, Ediciones Siruela, 2006, Pág. 158.

"La finalitat de l'art és guarir. Si l'art no sana no és veritable"

"La finalidad del arte es curar. Si el arte no sana no es verdadero"

CREATIVITAT

JODOROWSKY, Alejandro. La danza de la realidad (Psicomagia y psicochamanismo), Madrid: El ojo del tiempo, Ediciones Siruela, 2006, Pág. 160

"Tot acte ha de ser creatiu i acabar amb un detall que afirmi la vida i no la mort"

"Todo acto debe ser creativo y terminar con un detalle que afirme la vida y no la muerte"

USOS EDUCATIUS DE LES WIKIS

LARA, S. (2010), Potencial de los medios sociales para fomentar la comunicación y la
cooperación: Blogs y Wikis. En C. Naval et al., Educar para la comunicación y la cooperación social, Pamplona, CoAN, p. 179-180.

USOS EDUCATIUS DE LES WIKIS

Una Wiki és un espai hipertextual on es pot emmagatzemar i modificar l´informació, nosaltres o veiem com pagines que estan interconnectades en altres i així l´informació pot-ser profunditzada o no. La paraula Wiki significa en l´idioma hawaià rapit, en relació de la rapidesa en que és pot editar aquestes pagines en Internet.

Característiques de les Wikis:

1-. Qualsevol pot pot canviar i editar l´informació d´una Wiki. Lectura i escriptura.

2-. No cal tenir coneixements tècnics per crear marques hipertextuals, ens facilita un sistema fàcil i rapit.

3-. El títols de les Wikis no porten espais, i açò facilita unir les pagines entre sí.

4-. Les pagines són realitzades per varies usuàries/is així és difícil poder saber una autoria en concret. També tenim l´opció de crear noms d´usuàries/is que quedaran reflectides/s en cada modificació o cada aportació en el Wiki; important per emprar les Wikis amb l´alumnat, així tindrem una informació més exacta de cada participant.

l'experiència compartida

JODOROWSKY, Alejandro. La danza de la realidad (Psicomagia y psicochamanismo), Madrid: El ojo del tiempo, Ediciones Siruela, 2006, Pág. 272

"Com nostra conversa s'allargava, Fromm va proposar que anéssim a esmorzar a un restaurant que estava en un dels turons a la sortida de Cuernavaca. "Jo aniré en automòbil amb la manyaga", li va anunciar als seus alumnes. "El meu cor no em permet donar-me el plaure d'una deliciosa ascensió. Però els aconsello anar a peu, en harmonia completa amb la naturalesa i entre vostès. Tot amor està basat en el coneixement de l'altre; tot coneixement de l'un altre està basat en l'experiència compartida."

"Como nuestra conversación se alargaba, Fromm propuso que fuéramos a almorzar a un restaurante que estaba en uno de los cerros a la salida de Cuernavaca. "Yo iré en automóvil con el mimo", le anunció a sus alumnos. "Mi corazón no me permite darme el placer de una deliciosa ascensión. Pero les aconsejo ir a pie, en armonía completa con la naturaleza y entre ustedes. Todo amor está basado en el conocimiento del otro; todo conocimiento del otro está basado en la experiencia compartida."

USOS EDUCATIUS DELS BLOGS

LARA, S. (2010), Potencial de los medios sociales para fomentar la comunicación y la
cooperación: Blogs y Wikis. En C. Naval et al., Educar para la comunicación y la cooperación social, Pamplona, CoAN, p. 176-179.

USOS EDUCATIUS DELS BLOGS

Els blogs són l´alternativa a les típiques pagines webs de les escoles, la majoria estàtiques i sense dinamisme en quant a la seva navegació. A més, les facilitats d´organització dels continguts i les eines de seguretat fan ideal aquest mig. Els Edublogs venen directament del concepte del blog, tan sols que el seu contingut esta configurat en relació a l´educació. El blog no esta sols com a mig de comunicació, si no podem gestionar els continguts que anem publicant o que altres usuàries/s van comentant o publicant. Al blog podem continuar el debat iniciat a l´aula física, donant l´oportunitat a les alumnes més tímides/s a reflexionar tranquil·lament, inclús recercar informació, per publicar la contestació a la pregunta que em proposat.

Aquesta eina estimula a les/als estudiants a realitzar recerques de fonts d´informació diferents, contrastar-les i posar-les en comú per mig de la publicació. Açò suposa que lliguen més sobre el tema tractat a classe i estimula l´espiri't critic i de reflexió. El blog facilita la participació de tota la classe, per als que participen "físicament" a l´aula i per al que prefereixen fer.ho al blog, açò eleva el nivell de la classe i sobretot de la comunicació entre elles/s. També és interessant que les/els alumnes gestionen els seus propis blogs, d´aquesta forma podríem incidir a nivell individual amb l´expressió escrita, la capacitat d´anàlisis i síntesis de l´informació, i fomentar la col·laboració i compartiment de l´informació amb la resta de les companyes/s.

Abans de que les/els alumnes creen un blog, hi ha que mostrar i aprendre com funciona un blog i com es gestiona. Podem analitzar com exemples altres blogs, nocions bàsiques de responsabilitat a la xarxa i entendre que els blogs formen part d´altres sistemes com les wikis o els etiquetats socials RSS. És força important que els blogs estén descentralitzats ja que promouen més activitat i participació per part de les estudiants. A més cal motivar al alumnat a participar i deixar comentaris als blogs de les demés estudiants, creant així el feedback necessari per alimentar la comunicació. Cal inserir informació de webs, vídeos, imatges... així com el sistema de sindicació RSS per motivar i agilitzar l´experiència comunicativa del blog.

El fet de cada alumna/e tinga el seu blog les/els creara un sentit de propietat i de responsabilitat que és molt important comencen a adquirir. No existeix l´idea de que és un blog de classe o del professor, si no és d´elles/s i participen al blog de classe.

Alguns exemples de blogs amb ús educatiu:

Francisco Muñoz de la Peña (http://www.aula21.net/aulablog21/)
Felipe Zayas (http://fzayas.com/darlealalengua/)
Tiscar Lara (http://www.tiscar.com/)
José Cueva (http://e-profes.net/blog/)
El Tinglado (http://tinglado.net/)
Planeta Educativo (http://www.aulablog.com/planeta/)

viernes, 8 de julio de 2011

CARACTERÍSTIQUES A LA WEB 2.0. ELS SET PRINCIPIS CONSTITUTIUS DE LES APLICACIONS WEB 2.0 SEGONS O´REILLY

ESMERALDA, R.; LARA, S.; NAVAL, C. (2010), Conceptos y Aplicaciones de la Web 2.0. En C. Naval et al., Educar para la comunicación y la cooperación social, Pamplona, CoAN, p. 151-169.

CARACTERÍSTIQUES A LA WEB 2.0. ELS SET PRINCIPIS CONSTITUTIUS DE LES APLICACIONS WEB 2.0 SEGONS O´REILLY

Aquestos set principis constituents per a les aplicacions Web 2.0 són de gran importància per entendre no soles la xarxa que utilitzem, si no també la xarxa que vindrà.

1-. La Web com a plataforma.

El concepte és que les eines que necessitem estan en la Web 2.0, així no cal tenir el programes instal·lats a l´ordinador. Açò és un avanç en quant a compatibilitats i sobretot la seguretat del que suposa tenir les nostres dades o documents en qualsevol lloc.

2-. Aprofitar l´intel·ligència col·lectiva.
L´èxit de la Web 2.0 esta referida sobretot a este punt d´aprofitar les aportacions de les usuàries/s per configurar l´inteli.ligència col.lectiva. "És a dir, les “sinapsis” entre usuaris i continguts, tècnicament cridades hipervincles, són el fonament de la web."(1) També aquestos hipervicles faciliten la recerca de l´informació, realitzant relacions rapides d´informació que ens es presentada de mena automàtica.

3-. Les dades són el següent "intel inside".
Tota l´informació, dades... tenen propietari a la xarxa tant de les usuàries/is com d´empreses. Per exemple, si tenim un conter en Google documents, hi han una serie de drets que formen a passar en mans d´aquesta poderosa empresa. També creen uns perfils de usuàries/is que signifiquen monopolis de dades per a ser utilitzades. O´Reilly proposa que a la Web 2.0 és centre per agafar i controlar certs dades de les usuàries/is, per a competir amb els monopolis de les grans empreses d´utilització de dades.

4-. La fi del cicle de les actualitzacions de versió del programari.
Els programes que cada cop van deixant d´estar instal.lats al nostre ordinador, no necessiten actualitzacions com abans, si no què ara les actualitzacions són automàtiques el que s´anomena: beta continu. Aquestes actualitzacions es fan gracies al´estudi que les empresses fan de les usuàries, observen l´utilització de les noves eines, el seu ús... i decideixen l´opció en relació a les usuàries/is.

5-. Models de programació lleugers.
Els programes utilitzats són "oberts", és a dir, que poden ser manipulats i barrejats per millorar.lo o aprofitar.lo per altres fins. Açò enriquix l´actualització i millora constant del programa.

6-. El sofware no es limita a un sol dispositiu.

Els programes de la Web 2.0 no esta lligada a cap plataforma com PC, Mac, Linux... ja que estan a la xarxa. Açò significa que per utilitzar la Web 2.0 no cal tenir un ordinador únicament, si no podem tenir qualsevol dispositiu de telefonia mòbil, GPS, PDA... qualsevol cosa que és connecte a Internet.

7-. Experiència enriquidora de l'usuari.

"Els usuaris poden ser “coarquitectes” dels continguts de la web"(2). Aquestes aplicacions de la Web 2.0 tenen la avantatge de la participació activa de les usuàries/is. Aquesta és la base de l´usuària/i Web 2.0: generar, modificar i intercanviar dades.


(1) Pàg, 154.
(2) Pàg, 156.

ORIGEN I CONCEPTE DE WEB 2.0

ESMERALDA, R.; LARA, S.; NAVAL, C. (2010), Conceptos y Aplicaciones de la Web 2.0. En C. Naval et al., Educar para la comunicación y la cooperación social, Pamplona, CoAN, p. 151-169.

ORIGEN I CONCEPTE DE WEB 2.0

L´origen del concepte de Web 2.0 va néixer en una sessió de brainstorming en l´any 2004, on O´Relly y MediaLive Internacional varen fer una sessió per analitzar el problemes d´algunes empreses vinculades al punt-com. Aquesta "crisis" del punt-com iniciada al 2001, per falta de facilitats participatives i l´estaticisme o falta d´interacció en la xarxa, va ser essencial per el que seria la nova generació tecnològica. El inici de la paraula Web 2.0 no tenia cap base tècnica ni conceptual, tant sols era una paraula per definir un canvi de la xarxa sense més. En la Web 2.0 Conference del 2007 en San Francisco, és van posar sobre la taula les noves opcions de la nova Web 2.0. Un canvi que va ser decisiu per entendre la xarxa com avui l´entenem i sobretot per la construcció de totes/s del coneixement que cada minut evoluciona en Internet.

miércoles, 6 de julio de 2011

Expansió de les xarxes socials

FERNÁNDEZ, Lorena. Introducción a la Web 2.0, [sites Internet]. Espanya: Curso sobre Redes Sociales Virtuales: Profesionales del 2.0, 2010. [En línia] https://sites.google.com/site/redessocialesvirtuales/home/introduccin-a-la-web-20 [Consulta: 07/07/2011]

Expansió de les xarxes socials

Les xarxes socials van florir principalment entre les usuàries/s joves, encara que avui el dos tercis de la població connectada a Internet visita les xarxes socials i precisament no son molt joves (35 i 49 anys). L´impacte de les xarxes socials és ja indiscutible, a més el països en que més èxit tenen aquest xarxes són: Brasil, Estat Espanyol i Itàlia. Països de cultura "occidental", on destaquen per costums i una cultura en general més pròxima al carrer i al contacte físic. No és estrany aquest fet, ja que les xarxes socials virtuals són un reflex de les relacions socials d´un lloc i d´una cultura.

Com és mostra al mapa creat per Vincenzo Cosenza, podem vorer perfectament el mapa actual de les més importants xarxes socials. Observem l´importància de Facebook com un fenomen mundial, açò és força important ja que ens revela, tant positivament com negativament, una pràctica globalització d´una xarxa social. És a dir, el sis graus o sis nivells de separació entre una usuària i un usuari cada cop estan més a prop, al menys més directes. Aquesta interacció-relació global ens pot permetre gaudir noves formes de coneixement, a més de comunicar el nostre per ser segurament fusionat entre altres.

martes, 5 de julio de 2011

Sis graus de separació

Algunes dades s´han obtingut de Wikipedia, the free encyclopedia, Sis graus de separació.[text on-line] http://ca.wikipedia.org/wiki/Sis_graus_de_separaci%C3%B3 [consulta: 06/07/2011]



La teoria del sis graus de separació esta referida als sis nivells que separen entre una persona de l´altra, al nostre mon. Aquesta cadena tant sols té cinc intermediaris entre nosaltres i una persona és trobe on és trobe. La teoria va ser proposada en 1929 per l'escriptor hongarès Frigyes Karinthy, on exposa al seu treball Chains el concepte referit dels enllaços necessaris per configurar els nostres coneguts que cada cop van creixent. Recollida també al llibre "Six Degrees: The Science of a Connected Age" del sociòleg Duncan Watts, i que assegura que és possible accedir a qualsevol persona del planeta en tan sols sis "salts".

És a dir, hi han varis nivells d´amics; cadascú podem conèixer una mitjana de unes 100 persones, al menys tenir un contacte real de certa relació. Cadascuna d´aquestes persones al mateix temps coneixen a 100 persones més, sí nosaltres volem dir, transmetre, convocar, aportar... a les nostres 100 persones, i volem que aquestes al mateix temps traslladen el que volem dir, transmetre, convocar, aportar... cadascuna a les seves 100 persones, tenim ja una xarxa de 10.000 persones. Aquestes/s "amigues i amics" estarien en el segon nivell, per cada nivell avançat afegiríem ceros fins al 1.000.000.000.000 del sisè nivell. Amb aquestos sis passos o nivells poden comunicar.se amb qualsevol persona llunyana de nosaltres.

Amb Internet i en concret amb les xarxes socials, és facilita la comunicació entre elles, eliminant algunes barreres pròpies de la llunyania pròpia dels sis nivells. Parlem de xarxes socials especifiques: d´educació, d´art, professionals... on els 6 nivells o graus de separació són més directes per al nostre objectiu.

Els millors blogs i webs d'Educació

VELA, Lorie. Los mejores blogs y webs de Educación, [sites Internet]. Espanya: Collaborationideas.com, The ultimate teaching, working, sharing and connecting spaces, 2011. [En línia] http://www.collaborationideas.com/2011/06/los-mejores-blogs-y-webs-de-educacion/?lang=es [Consulta: 05/06/2011]

Selecció de blogs i webs relacionades amb l´educació, que Vela ens presenta com una selecció que pot ser engreixada amb més a ports:

El caparazón: http://www.dreig.eu/caparazon/

Aulablog: http://www.aulablog.com/portal/

Mi Tarea: http://www.mitareanet.com/

EducaRed:
http://www.educared.org/global/educared/;jsessionid=1A5B04F2BAAD4B4CFF0A36A4DEFBF6F8

Educar: Comunidades Virtuales de Aprendizaje Colaborativo: http://www.educ.ar/

Educaguia . com – Tu Portal de Recursos Educativos: http://www.educaguia.com/

Profes.net: http://www.profes.net/

Tiching: http://www.tiching.com/

Misait: http://misait.com/index.php/es/

Educación 2.0:
http://www.educdoscero.com/

Educ.ar: http://www.educar.org/

Revista Educación 3.0, tecnología y recursos educativos: http://www.educaciontrespuntocero.com/

Revista de Educación 2.0: http://educacion2.com/

Educación en EL PAÍS: http://www.elpais.com/sociedad/educacion/

Relpe – Red Latinoamericana de Portales Educativos: http://www.relpe.org/

Comunidad Colombia Aprende: http://aplicaciones.contactenoscolombiaaprende.info/comunidad/index.php

Portal Educativo – Material y Tareas: http://portal.portaldidactico.es/

Aula de Letras: http://www.auladeletras.net/

Portal Didáctico Portal Didáctico: http://www.portaleducativo.cl/noticias_detalle_p.php?cod=11

Educaweb.com – Educación formación y trabajo: http://www.educaweb.com/

Aplicaciones Didácticas: http://www.aplicaciones.info/

Páginas Educativas: http://www.paginaseducativas.net/

Juandon. Innovación y conocimiento: http://juandomingofarnos.wordpress.com/

lunes, 4 de julio de 2011

Com utilitzar Facebook i Twitter en l'educació

VELA, Lorie. Cómo usar Facebook y Twiter en la educación, [sites Internet]. Espanya: Collaborationideas.com, The ultimate teaching, working, sharing and connecting spaces, 2011. [En línia] http://www.collaborationideas.com/2011/06/como-usar-facebook-y-twitter-en-la-educacion/?lang=es [Consulta: 05/06/2011]

Creiem d´importància que els docents coneguen les ferramentes més utilitzades per el seu alumnat. Això no significa deixar a banda les xarxes socials d´educació, ja què creiem que son una eina ideal per a la tasca docent, si no per el contrarií creiem la necessitat d´aquest coneixement i la seva utilització per conèixer els interessos, pensaments i les seves formes de comunicació a la xarxa. Els estudiants cada cop estan més desvinculats del espai "aula" que mai. Els centres i els professors, en general, van per darrere del avanços del nous mitjans de comunicació, això suposa una desconnexió perillosa amb el alumnat ja que no utilitzem els seus canals de comunicació i el que utilitzem estan dia a dia més obsolet.

Els estudiants estan en un espais virtuals, creen i participen en aquestos espais creativa-ment: "sí crear… perquè si hi ha alguna cosa essencial en el procés de formació d'un individu és la creativitat, animar als estudiants a ser creatius: recordem que el nostre món avança i innova gràcies als quals creen, als quals es pregunten “i si…?” (pensament disruptiu)."

En aquest article Lorie Vela ens dona algunes pautes per utilitzar les xarxes socials actualment més utilitzades, sempre des d´un punt de vista educatiu.

"Com utilitzar Facebook en educació:

- obre una compta amb facebook i crea un perfil per a la teva funció com a professor/educador

- crea grups. Personalment et recomano que creïs grups segons unes premisses determinats:

_curs o nivell (sempre és millora agrupar als alumnes segons nivells, segmentar ajuda a la interacció i recorda que pots crear tants grups com desitgis de forma gratuïta)

_matèries o assignatures, blocs temàtics…

_equips de treball i estudi, activitats, tasques…

- estableix una sèrie de normes d'ús i comportament en els grups

- si els teus estudiants no volen unir-se al grup amb els seus perfils personals i no saben com configurar el seu nivell de privadesa, anima'ls a crear un perfil alternatiu per a labors educatives

- crea esdeveniments: és més fàcil d'aquesta manera comunicar-te amb els estudiants i tenir-los informats de tallers, esdeveniments, concerts, seminaris o activitats del curs com a exàmens, calendaris, lectures… A més, podràs saber què coses els han interessat més ja que rebràs notificacions sobre qui han acceptat i s'han interessat per l'esdeveniment

- no temes usar jocs “socials”, crear una comunitat tipus granja o restaurant pot ser un al·licient per participar i conversar

- Fes preguntes i usa els fòrums per aconseguir que els estudiants conversin i discuteixin temes d'interès.

- usa YouTube: sí, les plataformes de vídeo són una de les millors formes d'enganxar a una audiència, sobretot si és de joves. Pots compartir vídeos sobre temes relacionats amb l'educació o les matèries de classe, i per descomptat, vídeos amb humor i d'interès per a ells, a més d'usar alguns que potenciïn el diàleg i la discussió entorn d'un tema específic.

- Recorda que sempre rebràs notificacions en temps real sobre les accions que es realitzin en els grups, amb la qual cosa s'agilita i dinamitza la comunicació entre tots. No permetis que el grup es converteixi en un diàleg en el qual sempre es vegi un frontó estudiant-professor, anima als altres a participar sempre en qualsevol discussió. És una forma pràctica d'intercanviar els rols professor/estudiant

- Converteix el teu grup de Facebook en aquest altre “espai” en el qual els teus estudiants és senten còmodes i sé el Community Manager del teu propi curs

Possiblement t'interessi provar l'aplicació Teach the People per a professors.


Com utilitzar Twitter per a l'educació:


- crea un compte

- crea llistes diferents perquè puguis tenir organitzats als estudiants segons cursos, assignatures, temàtiques… etc, d'aquesta manera sempre podràs tenir-los organitzats. No oblidis associar cada llista amb un hashtag que la identifiqui perquè els estudiants poden trobar els tweets més ràpida i fàcilment

- Twitter es tracta d'immediatesa i dinàmica d'informació, per això és una eina magnífica per generar discussions i estar actualitzats

- és ideal per compartir enllaços d'interès a l'instant

- ensenya als estudiants a gestionar els esments a uns altres per enganxar-los en converses.

- Imprimeix o arxiva els tweets setmanalment perquè tots puguin veure què ha passat

- twitter és únic per trencar les barreres entre estudiants i per intercanviar els rols professor-alumne

- usa-ho per compartir multimèdia i informació

- anima als estudiants a participar en brainstroming i discussions

- amb twitter podràs fer veure als alumnes la importància de la informació i el molt que significa al nostre món

- ajuda'ls a connectar-se amb uns altres: biblioteques, estudiants d'altres ciutats, països, grups amb interessos comuns, i sobretot, a fer les seves pròpies llistes

- usa twitter com una pissarra digital per comunicar i connectar tot l'entorn de la teva classe fora i dins de la classe

- anima a participar en jocs com a creació d'històries, trivia, concursos…

I recorda que l'aprenentatge comença quan algú descobreix alguna cosa nova… alguna cosa que no té per què ocórrer dins de l'aula…"

Web 2.0 i Educació

VELA, Lorie. Web 2.0 y Educación, [sites Internet]. Espanya: Collaborationideas.com, The ultimate teaching, working, sharing and connecting spaces, 2011. [En línia] http://www.collaborationideas.com/2011/04/web-2-0-y-educacion/?lang=es [Consulta: 04/06/2011]

Els canvis que necessitem veure en l'Educació no es limiten a les TIC o la Web 2.0, sinó que suposen un compromís en les actituds, preparació i dissenys curriculars a tots els nivells de participació i estratègia. No obstant això, és cert que els canvis tecnològics es produeixen més ràpid que els referents als recursos humans i administratius, així que m'agradaria compartir amb vosaltres un parell de vídeos molt interessants que poden orientar-nos de forma clara i senzilla sobre la repercussió de la Web 2.0 en els entorns acadèmics i educatius."



Web Semàntica

ÁLVAREZ, Javier. (2011), Recuperación y Organización de Información: Web 3.0, [sites Internet]. Espanya: Extracción y Recuperación de Información: Web 3.0, Recuperación y Organización de la Información. [En línia] http://recuperacionweb30.bravehost.com/ia.html [Consulta: 04/06/2011]

Web Semàntica

"La Web Semàntica és una web estesa, la mateixa està dotada d'un major significat. Es desenvolupa amb llenguatges universals que permetran als usuaris trobar respostes a les seves preguntes d'una forma més ràpida i senzilla gràcies a la millor estructuració de la informació.
La mateixa permetre als usuaris delegar tasques a les eines de la Web Semàntiques, les quals podran ser capaces de processar la informació.
El terme de Web Semàntica és alguna cosa desconegut per a molts usuaris, diverses persones afirmen que és la successora de la Web actual. Sabem que la comprensió del concepte de la mateixa pot resultar ser alguna cosa confús.
La Web Semàntica és una extensió de la *World *Wide Web en la qual els continguts de la Web poden ser expressat molt més que en un llenguatge natural, i també en un format que pugui ser entès, interpretat i usat per diferents programari, permetent-los buscar, compartir i integrar informació ms fàcil.

És una Web que conté molta informació on podem relacionar diferents recursos. Amb la mateixa podem solucionar problemes habituals com són els de realitzar recerques en Internet.
Els cercadors ens llancen resultats gràcies a paraules claus, estan ens mostra informacions que no es relacionen amb el que desitgem trobar, i que puguem relacionar recursos en la Web; suposem que comptem amb un article publicat, podem preguntar *cuales articles ha publicat aquest autor mitjançant les relacions que existeixen."

Intel·ligència Artificial

ÁLVAREZ, Javier. (2011), Recuperación y Organización de Información: Web 3.0, [sites Internet]. Espanya: Extracción y Recuperación de Información: Web 3.0, Recuperación y Organización de la Información. [En línia] http://recuperacionweb30.bravehost.com/ia.html [Consulta: 04/06/2011]

Intel·ligència Artificial

"Web 3.0 també ha estat utilitzada per descriure el camí evolutiu de la xarxa que condueix a la intel·ligència artificial. Alguns escèptics ho veuen com una visió inassolible. No obstant això, companyies com a IBM i Google estan implementant noves tecnologies que cullen informació sorprenent, com el fet de fer prediccions de cançons que seran un èxit, prenent com basi informació de les webs de música de la Universitat. Existeix també un debat sobre si la força conductora després de Web 3.0 seran els sistemes intel·ligents, o si la intel·ligència vindran d'una forma ms orgànica, és a dir, de sistemes d'intel·ligència humana, a través de serveis col·laboratius com del.icio.us, Flickr i Digg, que extreuen el sentit i l'ordre de la xarxa existent i com la gent interactua amb ella"

Recuperación y Organización de Información: Web 3.0

ÁLVAREZ, Javier. (2011), Recuperación y Organización de Información: Web 3.0, [sites Internet]. Espanya: Extracción y Recuperación de Información: Web 3.0, Recuperación y Organización de la Información. [En línia] http://recuperacionweb30.bravehost.com/ [Consulta: 04/06/2011]

"El terme Web 3.0 és una nova accepció que descrigui les noves formes d'ús d´interacció a la xarxa a traves de diferents camins. El terme web 3.0, ve associat amb els següents termes:

- Transformació de la xarxa en una base de dades (amb l´objectiu de fer accessibles els continguts per aplicacions non-browser)

- L'alça de la intel·ligència artificial

- La web semàntica

- La web 3D


Existeix contradicció sobre l'ús del terme 3.0, ja que molts experts en la matèria ho considerán ambigu, no obstant això altres experts consideren que la web 3.0 serà una revolució si s'arriba a aconseguir una combinació entre la inclusió de contingut semàntic a les pàgines web i l'ús d'intel·ligència artificial que tregui partit d'ella.



Abans de l'anomenada web 3.0, van existir les seves antecessores web 1.0 i web 2.0, la principal diferència entre elles és la següent:

- Web 1.0 és una xarxa que permet llegir

- Web 2.0 és una extensió, que permet llegir i escriure, concedint als usuaris un paper actiu

- Web 3.0 podria estendre aquest paper permetent que la gent a més de llegir i escriure pugui realitzar associacions amb algun sentit entre continguts dels llocs web


Es pot apreciar en la imatge l'evolució des de la web 1.0 fins la denominada web 3.0"

Web 2.0 i Web 3.0

BLANCO, Marcos Calderón. (2011), Web 3.0. [sites Internet]. Espanya: Recuperación y acceso a la información, Universidad Carlos III de Madrid. [En línia] http://web30websemantica.comuf.com/diferenciasweb3-0web2-0web1-0.htm [Consulta: 04/06/2011]

"Les principals característiques que podrien destacar-se de cadascuna de les Webs, més concretament de la Web 3.0 i la Web 2.0 són:

El que és avui la Web 2.0

Un programari d'escriptori transformat en una aplicació web.
Web que respecten els estàndards del XHTML.
Separació de contingut del disseny amb ús de fulles d'estil.
Permet la Sindicació de continguts.
S'utilitza Ajax (Asincronical Javascript and XML).
Implementació de Flaix, Flex o Lazlo.
Ús de Ruby on Rails per programar pàgines dinàmiques.
Utilització de xarxes socials en manejar usuaris i comunitats.
Es dóna control total als usuaris en el maneig de la seva informació.
Proveir APis o XML perquè les aplicacions puguin ser manipulades per uns altres.
Facilitar el posicionament amb URL senzills..

El que serà la Web 3.0

Aplicació Web amb molt AJAX.
Podran treballar totes juntes.
Seran relativament petites.
Gestionaran dades que estaran "en el núvol".
Podran ser executades en qualsevol dispositiu (PC, telèfon mòbil, etc).
Seran molt ràpides i molt personalizables.
Es podran distribuir viralment (correu electrònic, xarxes socials, serveis de missatgeries, etc).

Si observem detingudament tots dos llistats es conclou que la Web 3.0 serà una revolució en Internet, no només serà el futur en el que a gestió de contingut es refereix, també aportarà una nova forma d'utilitzar la Web, traient-la dels ordenats i els mòbils i portant-la a gairebé qualsevol objecte quotidià."

La evolució a la Web 3.0

BLANCO, Marcos Calderón. Web 3.0, [sites Internet]. Espanya: Recuperación y acceso a la información, Universidad Carlos III de Madrid, 2011. [En línia] http://web30websemantica.comuf.com/ [Consulta: 04/06/2011]

Tenint clar el que ens permet la xarxa Web 2.0: interactivitat, xarxes socials, recerca d´informació, crear informació ... una col·laboració entre les usuàries/is que generem el coneixement social. Aquest coneixement social és basa en l´aprenentatge, la participació, la lectura, compartir i generar l´informació. La xarxa fins ara organitza aquesta informació a mena sintàctica, utilitza un etiquetat per mig de codi HTML basat amb la classificació de continguts segons les paraules i el seu ordre, organitzant l´informació sense tenir en compte el significat.
Amb la Web 3.0, és tracta de crear un sistema de codificació per poder organitzar l´informació establint més relacions entre les coses, atenent al significat. Estaria en relació en la semàntica com a mig de recerca, millorant l´organització i accés a l´informació. Agilitzarà les recerques i l´informació estarà millor organitzada en la xarxa, es podrá accedir a l´informació amb eficàcia i perdre menys temps en la recerca.
Parlem d´una evolució de la xarxa interactiva de l´informació, a la xarxa interactiva intel·ligent, amb relacions lògiques entre conceptes i dades en la xarxa.

És possible que aquest canvi de xarxa intel·ligent vinga des de una interface 3D, creant la web en un espai tridimensional. Aquest canvi espacial podria obrir una nova forma de relacionar.se i col·laborar en la xarxa, així com la nostra percepció de la realitat virtual. A més a més, la Web 3.0 podrà tenir una incidència major amb el mon reial, ens referim a l´evolució del control per mig d´Internet de elements de la realitat com portes de seguretat, museu, vídeo, control trafic... podria evolucionar en altres contexts que ara mateix son impensables.

BIBLIOTECA ON LINE DE RECURSOS

BIBLIOTECA ON LINE DE RECURSOS

TORO, Pilar. Biblioteca on line Espiral cromática, [sites Internet]. Espanya: Pilar Toro, 2011. [En línia] http://sites.google.com/site/bibliotecaespiralcromatica/ [Consulta: 04/06/2011]

Increïble selecció de recursos sobre animació, art, artistes, cine i televisió, color, conservació i restauració, dibuix artístic, dibuix tècnic,disseny gràfic, disseny industrial, il.lustració, editors de fotografia online, museus, biblioteques, enllaços, portals educatius, publicitat, collage, còmic, gravat, graffiti, sofware lliure, webquest, wikis.... molt ben estructurat i organitzat, amb breus comentaris de cada recurs per saber de que es tracta.

http://sites.google.com/site/bibliotecaespiralcromatica

viernes, 1 de julio de 2011

Blog: Educación Plástica con Mayalen

PIQUERAS, Mayalen. Educación Plástica con Mayalen, [Blog Internet]. Espanya: Mayalen Piqueras, 2011. [En línia] http://wwwedplasticamayalen.blogspot.com/ [Consulta: 02/06/2011]

Edublog de Mayalen Piqueras Calero, podem trovar enllaços, recursos, eines 2.0, artistes... continguts per a Dibuix tècnis i Plàstica. "Ho utilitza com un complement en les seves classes per publicar també els treballs amb alumnes"(1)

2º premi de V Premio Espiral, Edublogs 2011.



(1)http://sites.google.com/site/bibliotecaespiralcromatica/edublogs

Blog: Espiral cromática

TORO, Pilar. Espiral cromática, [Blog Internet]. Espanya: Pilar Toro, 2011. [En línia] http://espiralcromatica.wordpress.com/ [Consulta: 02/06/2011]

Biblioteca online de recursos: http://sites.google.com/site/bibliotecaespiralcromatica/


Edublog de Pilar Toro, professora de dibuix interessada en les noves tecnologies i les seves aplicacions en l´educació. Ens mostra continguts, aplicacions, treballs de classe, convocatòries, recursos... un dels blogs més complets sobre Educació Plàstica i Visual i Dibuix Tècnic.

Blog finalista del V Premio Espiral, Edublogs 2011:


Título de blog:
Espiral Cromáticaht
URL del blog:
http://espiralcromatica.wordpress.com
Autor:
Pilar Toro Prieto
Categoría:
Blogs de Profesores y Profesoras
Presentación:
Edublog para las asignaturas de Educación Plástica y Visual y Dibujo Técnico. Ha sido la herramienta didáctica en el desarrollo de la tesis “Los recursos de Internet como estrategia de enseñanza y aprendizaje en la Educación Plástica y Visual” defendida en la UCM, donde se analiza la opinión y debate de los alumnos sobre los diferentes recursos empleados, así como la reflexión sobre el devenir de la educación con Internet.
Utilizo el edublog para facilitar recursos didácticos y llegar a los contenidos con una interfaz más cercana al alumnado siendo un estímulo y motivación en el día a día. Es una vía para acercarles al mundo del Arte con noticias, exposiciones, documentales, vídeos, concursos, actividades on line…
Es el escaparate para las actividades realizadas a lo largo del curso y las clases de algunos alumnos del Prácticum del Máster de BBAA de la UCM, siendo una referencia para futuros profesores y medio de estar interconectados con otros colegas que imparten la asignatura.
Tiene unas pestañas a páginas estáticas con otros materiales personales como complemento de la didáctica:
- “Biblioteca online de recursos de Dibujo Espiral Cromática” con más de 550 enlaces que incluyen entre otros: Animación, Arte, Artistas, Cine y Televisión, Color, Dibujo Técnico, Diseño, Educación Plástica y Visual, Fotografía, Museos, Portales educativos, Publicidad, Técnicas artísticas, Software libre
• ”Galería de trabajos Espiral Cromática” compuesta por los ejercicios de mis alumnos desde 2004
• “WebQuests”
• “Tutoría”
• “Investigación”
Etapa educativa:
ESO, Bachillerato
Area o asignatura:
Dibujo
CCAA/País:
Madrid

Blog: Graphia, blog de una asignatura

MEGÍAS, Juan. Graphia, blog de una asignatura, una puesta a punto en común, [Blog Internet]. Espanya: Juan Megías, 2011. [En línia] http://graphia.wordpress.com/[Consulta: 02/06/2011]

Blog amb gran quantitat d´informació i recursos i molt ben estructurat. No te cap temàtica concreta, si no que per el contrarií tracta quasi tots els temes curriculars de l´Educació Plàstica. Destaquem les seleccions fotogràfiques, fotomuntatge... i treballs de classe.

Blog: Maribleduca

PLAZA, Maribel. Maribleduca, Segundos pasos en un blog, [Blog Internet]. Espanya: Maribel Plaza, 2011. [En línia] http://maribleduca.blogspot.com/ [Consulta: 02/06/2011]

Blog de Marible, on podem trobar molt adequadament treballs de plàstica de la ESO. Temes com el disseny, fotografia, Il·lustració, tipografia, publicitat... estan tractats de manera molt descriptiva, visualitzant tots els passos i els resultats.

Blog: La publicidad desde la Educación Plàstica y Visual

NAVARRETE, Cristina. La publicidad desde la Educación Plàstica y Visual, Actividades y recursos sobre publicidad y contrapublicidad para la ESO, [Blog Internet]. Espanya: Cristina Navarrete, 2008. [En línia] http://blog.educastur.es/publi/ [Consulta: 02/06/2011]

Blog creat per Cristina Navarrete, on podem vorer tot tipus de materials i recursos per a la ESO. Un blog força interessant per el contingut de qualitat i de critica en el mateix mig que s´expressa. la publicitat. Així poden vorer articles com: las mujeres y la publicidad, Influencias del arte en la publicidad... destaquem els articles etiquetats com: Videos y animaciones.

Altres blogs de Cristina Navarrete també relacionats amb la Plàstica:

http://blog.educastur.es/tekleeando/ (Blog sobre educación plástica y visual, TIC´s, recursos didácticos y otras reflexiones)

http://blog.educastur.es/requiem/ (Departamento de Artes Plásticas del IES Selgas)

http://blog.educastur.es/periodicofleming/materiales/ (Periódico digital del IES Fleming)

ROBOTYPE

ROBOTYPE

Projecte en mans de Paco Bascuñan més Inklude, on a partir del conte publicat en 1925 anomenat El Espantapajaros, per Kurt Schwitters amb colaboració de Käte Steinitz i Theo van Doesburg, han realitzat una pagina interactiva per construir el conte amb personatges per mig de les diferents tipografies que és poden manipular lliurement. El Espantapajaros de........



http://www.robotype.net/

http://www.robotype.net/cuento_robotype/cuento.htm

Blogs d´Educació Plàstica

La publicitat des de l'Educació Plàstica i Visual: http://blog.educastur.es/publi/

Maribleduca:
http://maribleduca.blogspot.com/


Graphia, blog de una asignatura:
http://graphia.wordpress.com/
Espiral cromática: http://espiralcromatica.wordpress.com/

Biblioteca on line de recursos, Espiral cromática: http://sites.google.com/site/bibliotecaespiralcromatica/

Educación Plástica con Mayalen: http://wwwedplasticamayalen.blogspot.com/


Audiovisual&arte:
http://blog.educastur.es/audiovisual/

ártic: http://blocs.xtec.cat/artic/

Comunicación audiovisual: http://noesunamanzana.blogspot.com/

The art teacher's guide to the internet: http://artjunction.org/blog/ + http://artjunction.org/blog/?page_id=1024

Enseñ-arte: http://aprendersociales.blogspot.com/

Creatividad en la escuela: http://marisaeconde.blogspot.com/index.html

Musical Blogies: http://blog.educastur.es/musical/


INFO: https://sites.google.com/site/proyectosambitoartistico/blogs-wikis-comunidades-de-contenidos-redes-sociales-aplicaciones-google-y-otros-recursos-para-crear-presentar-difundir-y-compartir-proyectos-del-ambito-artistico-en-la-red/blogs-uso-educativo

Ús educatiu de les xarxes socials

HARO, Juan José de, "Herramientas para una educación 2.0". Publicat en: Educativa, blog sobre calidad e innovación en educación secundaria, 02/02/2010, [texte on-line] http://bit.ly/HerrEducacion20 [consulta: 01/07/2011]

Un del atractius més important dels adolescents esta referit a la creació del seu perfil o identitat personal virtual a la seva xarxa social, parlem d´interessos musicals, audiovisuals, fotografies... tot el referent a la seva vida, o al menys el que volen mostrar, que sol ser molt sincer. Com apunta De Haro, una xarxa social necessita unes normes de convivència "(…) això ajuda al fet que aprenguin a conèixer els límits en les relacions virtuals i només per això ja mereixeria la pena el seu ús com un mitjà educatiu social." La xarxa social ajuda i facilita la comunicació amb els alumnes i docents, dirigint.se a cadascú públicament o privadament, a més del dinamisme comunicatiu del xat. Dintre de de la xarxa social és pot crear grups de treballs en concret, creant grups d´aprenentatge. Poden desenvolupar treballs en grup, i elles/ells mateixes/os poden crear grups independents per passar.se l´informació i ajuda necessària per al treball: documents, enllaços, opinions... (exemple del grup de facebook del Màster en Professorat de Educació Secundaria).

Les possibilitats de les xarxes social son moltes, i cada vegada més. Poden aprofitar-les per desenvolupar positivament i atractivament la tasca escolar, creant grups per assignatures, posant els deures i fer consultes individuals o en grup sobre la matèria. També l´opció de crear grups interdisciplinaris per a treballs en col·laboració entre diferents assignatures en un projecte en comú. "La xarxa social es presenta com una plataforma basi sobre la qual anar afegint tots els recursos que utilitzem en les nostres classes. Exactament igual que succeeix amb la classe física i presencial."

En el següent gràfic pot veure's un esquema de la relació entre l'activitat docent i la merament social a l'interior d'una xarxa educativa (De Haro, 2009)

"Relacions a l'interior d'una xarxa social educativa. Les cares de major grandària representen als professors i les menors als alumnes."

Xarxes socials obertes i tancades

HARO, Juan José de, "Herramientas para una educación 2.0". Publicat en: Educativa, blog sobre calidad e innovación en educación secundaria, 02/02/2010, [texte on-line] http://bit.ly/HerrEducacion20 [consulta: 01/07/2011]

Les xarxes socials aprofiten, com sabem ja, per crear comunitats de persones que per mig d´Internet comparteixen els seus interessos i aficions en comú. En aquesta construcció de comunitat social virtual, cada usuària/i pot vorer i també interactuar en els espais creats per les altres usuàries/is. Aquesta aproximació entre "usuàries/is" la poden traslladar al aula, on les/els alumnes i el professors tenen un objectiu en comú: el coneixement. "Això les constitueix en una petita societat unida per un interès compartit i les fa ideals per a l'ús de les xarxes socials".

Les xarxes socials disposen de ferramentes diverses de comunicació entre les usuàries/is, per exemple: comentaris públics, missatges privats, xat, pestanyes de valorització ... una serie de eines comunicatives que les usuàries/is poden optar per comunicar el missatge o difondre una idea. Aquest ventall de possibilitats comunicatives són ideals per desenvolupar una xarxa social educativa plàstica, ja que el dinamisme i les possibilitats de dir, veure, escoltar, entendre i sobretot interactuar són ideals per a la comunitat educativa.

En aquesta part del article De Haro diferencia el que serien xarxes social obertes (horitzontals) i xarxes socials tancades (verticals):

Xarxes socials obertes:
(Twitter, Tuenti, MySpace, Facebook...). No hi han limitacions per afegir-se amb altres usuàries/is, no hi ha aïllament entre els seus membres. A més a més, les plataformes de les xarxes inciten, per mig d´afinitats i similituds, a que la comunitat d´amistats de cada usuària/i siga cada cop més gran. Aquestes xarxes socials poden ser un problema per a la tasca educativa, ja que no esta regulada per els docents si no per el contrari, serien les usuàries/is qui podrien regular i gestionar les seves preferències.
Per eixe motiu pensem que aquestes xarxes social necessiten d´una educació prèvia en si mateix, tant pel seu ús positiu com dels seu problemes que podrien portar als menor d´edat. També tenim que citar que són extremadament dinàmiques, que en alguns casos ens podria interessar, i l´informació "caduca" visual-ment depenent de la quantitat d´entrades. Tots aquestos punts poden afectar al alumnat amb la concentració del treball que proposarem, i també en la distracció de conèixer a usuàries/is de fora del grup. No obstant, tot passa per una prèvia educació del medis valorant el seu potencial sempre en positiu. "En el cas de Twitter s'han fet algunes experiències que es refereixen, sobretot, a treballs escolars puntuals, com l'elaboració de micro-contes de forma col·laborativa entre els alumnes, activitats de preguntes i respostes breus, definicions, etc. En la wiki EduTwitter (http://edutwitter.wikispaces.com) es poden trobar algunes experiències d'aquest tipus."

Xarxes social tancades: (Ning, Grou.ps, Elgg, Shoutem, Edmodo, Blellow...). Aquestes xarxes socials faciliten un aïllament de la resta d´usuàries/is de la comunitat, tenint així una seguretat per a les/els alumnes. De Haro destaca Ning per damunt de totes aquestes xarxes educatives, ja que te totes les eines necessàries per a l´educació. Nosaltres afegim Moodle, ja que també te moltes eines comunicatives entre els alumnes i professors. Però la realitat és que aquestes xarxes són de pagament, i això podria dificultar en un primer moment als docents que pensem en Sofware lliure, ja que pagar per tenir seguretat és una de les manques que cal solucionar d´aquestes xarxes. Elgg és una xarxa social de software lliure, però te les carències pròpies del sofware lliure. Però creiem que si els docents fan un ús de les xarxes socials educatives de Software lliure, cada cop seran més segures, estables i resultaran ser l´eina que necessita la comunitat educativa, filosòficament i virtualment parlant.

Eines de la Web 2.0

DE HARO, Juan José. (2010), Herramientas para una educación 2.0. Publicat en: Educativa, blog sobre calidad e innovación en educación secundaria, 02/02/2010, [texte on-line] http://bit.ly/HerrEducacion20 [consulta: 01/07/2011]

Interessant quadre sobres les eines educatives 2.0, ordenades per categories:
http://c4lpt.co.uk/Directory/#image


Aquestes aplicacions 2.0, com em vist en altres entrades d´aquest blog, permet COMPARTIR - INTERACTUAR - COL·LABORAR a les usuàries/s per configurar els continguts en FEEDBACK.

Aquestes eines de la Web 2.0 són gratuïtes, a més el sofware lliure esta en continu canvi de millores per les mateixes usuàries/s. Aquesta construcció corroborativa del sistema 2.0 fa que cada cop estiguen més sofisticades per a les necessitats de les usuàries/s, ja que són elles/s les que en un proces de retroalimentació detecten els problemes i els solucionen.

Web 2.0 permet recuperar l´informació afegida a la xarxa, per mig de registrar-se com usuària/i, insistim: gratuïtament, o per mig del anomenat folcsonomía. La folcsonomía sorgeix quan varies usuàries/s col·laboren i descriuen de la mateixa forma una informació. Aquesta informació és marcada per diferents etiquetes per les usuàries/s, poden accedir a l´informació. Les usuàries/s comparteixen aquestes categoritzacions, facilitant l´accés a tota la comunitat.

Quasi-totes aquestes aplicacions 2.0 estan afegides a les xarxes socials, on tenim eines per generar continguts, publicar-los i recuperar l´informació. En resum, aquestes xarxes o eines 2.0 ens permet la comunicació i col·laboració entre usuàries/s.

"Els serveis de xarxes socials pròpiament dits (Ning, Elgg, Facebook o Twitter, per exemple) estarien en el nivell superior quant a la comunicació es tracta, sent sistemes ideals a partir dels quals es poden organitzar i gestionar la resta d'eines en col·laboració amb uns altres".